DOĞU TÜRKİSTANDAKİ ZULÜM SON BULSUN!

Doğu Türkistan, Türkistan’ın bir parçasıdır. Türkistan’ın doğusunda ve Asya kıtasının tam ortasında bulunmaktadır. Güneyde Pakistan, Hindistan, Keşmir ve Tibet, güneybatı ve batıda Afganistan ve Batı Türkistan, kuzeyde Sibirya ve kuzeydoğuda Çin ve Moğolistan ile sınırdır.

Doğu Türkistan’da 12 Kasım 1933 tarihinde “Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti” ilan edilmiş,  6 Şubat, 1934 yılında Çin ordusu yeni kurulan bu Cumhuriyeti yıkmıştır.

12 Kasım, 1944 yılında tekrar oluşan “Doğu Türkistan Cumhuriyeti” kurulmuş beş yıl sonra 20 Ekim, 1949 yılında tekrar yıkılmış ve Aralık 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu bölgeye girmiş ve Doğu Türkistan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır. Doğu Türkistan halkı da o zamandan beri Çin işgaline karşı direnmektedir.

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında, uygulanan yasakları yoğunlaştırmış durumdadır. Yemek hizmeti veren işyerlerine getirilen ay boyunca açık kalma şartı; kamu çalışanları, öğretmen ve öğrenciler için oruç tutma, camiye gitme ve dini faaliyetlere katılma gibi ibadetlerin yasaklanması; onlarca yıldır Uygur Türklerine yönelik izlenen asimilasyon politikalarının devamı niteliğindedir.

Silahlı kuvvetlerin kanlı müdahaleleri ve güvenlik güçlerinin yargısız infazlarıyla gündeme gelen bölgede gerçekleşen her türlü hak ihlaline karşı tüm dünya kayıtsızlığını sürdürmektedir.

Çin'in; dünya sisteminde artan ekonomik rolü dolayısıyla tüm dünya nezdinde herhangi bir yaptırıma tabi tutulmaması hatta basit bir kınamaya dahi uğramaması Çin Yönetimi’nin Doğu Türkistan’daki baskısını arttırmasında ve yaygınlaştırmasında önemli bir etkendir.

Ayrıca, güvenlik gerekçesiyle bölgenin bağımsız gözlemcilerin araştırmasına ve denetimine kapalı tutulması da, yaşanan baskı ve zulümlerin tüm boyutlarıyla açığa çıkarılmasını ve yaşanan vahşetin tüm yönleri ile dünya kamuoyu tarafından bilinmesini engellemektedir.

MAZLUMDER olarak;

*Çin Yönetimi’nin kişilerin yaşam ve tüm diğer temel hakları başta olmak üzere oruç, başörtüsü ve namaz yasakları gibi din, inanç ve ibadet özgürlüğünü engelleyen bütün zulümlerini kınıyoruz.

*Türkiye Cumhuriyeti Yetkililerine; Çin'le sürdürülmekte olan her türlü ilişkinin devamı için Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan insan hakları ihlallerinin ön koşul kabul edilmesi ve ilişkilerin buna göre belirlenmesi gerektiği yönünde çağrıda bulunuyoruz.

*BM başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmaların Doğu Türkistan'da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı daha duyarlı olması gerektiğini vurguluyor, İslam coğrafyası kabul edilen bölgede bulunan Müslüman nüfusu dikkate alarak İslam Konferansı Teşkilatının daha fazla inisiyatif alması gerektiğini belirtiyoruz.

*Tüm sivil toplum kuruluşlarını; yerel ve uluslararası ölçekte gerekli duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz.

*İşgal, baskı ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılarak özgürlük iradesi kırılmak istenen Doğu Türkistan halkıyla dayanışmamızı sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

03.07.2015

MAZLUMDER Adana Şube Başkanı