HOCALI KATLİAMI

BASIN  VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Mensupları…

26 şubat 1992 yılında Azerbaycan- Ermenistan arasında yaşanan Karabağ savaşı sırasında; Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivil vatandaşlar  Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde katledilmişlerdir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporlarına göre 83’ü çocuk 106 sı kadın olmak üzere toplam 613 kişi Ermenistan ordusu tarafından katledilmiş 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Bir çok ceset yakılmış, başları kesilmiş, hamile kadınlar ve çocuklar işkencelere maruz kalmıştır. Tamamıyla bir insanlık trajedisi yaşanmıştır. Bugünkü Ermenistan cumhurbaşkanı ve savaş sürecinde Karabağ'da Ermeni güçlerine kumandanlık yapmış kişi  Serj Sarkisyan'dır. Kendisi Bu katliamın bizzat sorumlusu olmasına rağmen hakkında uluslar arası alanda bir cezai yaptırıma maruz kalmamıştır. Kendisi “ Azeriler, bizim şaka yaptığımızı sanıyorlardı, Ermenistan’ın sivil topluma el kaldırmayacağını sanıyorlar, biz bunu kırmayı başardık”  diyerek katliamı açıkça itiraf etmiştir.

Uygar Dünyayı temsil ettiğini söyleyen Birleşmiş milletlerin bir çok üyesi ve Avrupa Birliği ülkeleri Hocalı katliamını görmezden gelmişlerdir. Yaşanan katliam, tüm acı sonuçları ile birlikte halen mağdurların zihninde varlığını devam ettirmektedir. Bir çok Azeri aile halen kaybolan çocuklarını bulamamışlardır.

İnsanlığın yarattığı uygarlıkta en acı tarih, İktidarların insanlık dışı uygulamalarla insanlığı, yaşam hakkını yok etmeye çalıştığı tarihtir. Hiçbir ideoloji, hiçbir gerekçe İnsanın yaşam hakkından daha kutsal değildir. Sembollere ve iktidarlara kutsallık payesi verilerek İnsanlığı, insanı yok etmek insani varlığımızın kabul edemeyeceği bir şeydir.

Bu katliamı, zulmü yapanlar, Bugün kurumsallaşmış Uluslar arası Ceza Mahkemelerinde yargılanması gerekmektedir. Dünyanın bir çok yerinde topluca katliam ve soykırım yapan iktidarlar ve sahipleri cezasızlık politikalarından yararlanmaktadır. Uluslar arası kamuoyunun ve örgütlerinin  Başta Hocalı katliamının sorumluları olmak üzere Yaşanmış tüm soykırım ve katliamlarının sorumlularını teşhir etmesi ve cezalandırılmaları yönünde çaba göstermesi gerekmektedir.

Bizler İnsan hakları savunucuları olarak, 23 yıl önce yaşanan Hocalı katliamında yaşamını yitirenlerini saygıyla anıyor, Zulme uğrayan mağdurların acılarını en içten duygularımızla paylaşıyoruz.   26.02.2015

İnsan Hakları Derneği

Adana Şubesi