KAMUDAKİ MAĞDURİYETLER ACİLEN GİDERİLMELİDİR!

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde darbeye kalkışan “Fethullahçı Terör Örgütü” üyeleri tasfiye edilmiş, bu tasfiyeler yapılırken FETÖ yapılanması ile düşünsel ve örgütsel hiçbir bağı olmayan bazı memurların da açığa alınma, görevden atılma veya gözaltına alınma gibi uygulamalara maruz kaldığı gözlemlenmiştir.

Yoğun iddialar neticesinde Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın talimatıyla Valiliklerde komisyonlar oluşturularak, haksızlığa uğradığını iddia edenlerin durumlarının incelenmesi istenmiştir. Bu yapılırken de “intikam duygusu ile değil, adalet duygusu ile hareket edilmesi” ve “17/25 Aralık 2013 tarihinin milat olarak alınması” talimatı verilmiştir.

Millet iradesine karşı yapılmış bu darbe girişimi bir insanlık suçudur.

Bu girişimde rolü, dahli ve desteği bulunan tüm faillerin ortaya çıkarılıp yargılanarak en ağır şekilde cezalandırılması kamu vicdanını rahatlatması yanında, adaletin ikamesi açısından gereklidir.

Bizler de 15 Temmuz darbe girişiminin etkin bir şekilde soruşturulmasını ve adil bir yargılama süreci sonrasında suçlu oldukları belirlenen tüm faillerin, hukukun imkan verdiği en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Ancak, darbe sürecine bağlı olarak ilan edilen OHAL'in olağandışı şartları dikkate alınmalı ve bu süreç ve uygulamalarda her türlü keyfiliğe karşı azami dikkat ve hassasiyet gösterilmeli; “masumiyet karinesi, adil yargılama ve suçun şahsiliği” başta gelmek üzere “hukukun temel ilkelerinin ihlaline ve hukuk dışı uygulamaların ortaya çıkmasına” yetkililer tarafından kesinlikle göz yumulmamalıdır.

İslami camia tarafından yakinen tanınan Mehmet Akkoç’un en yenisi 2012 yılına ait iddialar neticesinde tutuklu yargılanması ve okul müdürlüğü görevinden açığa alınmış olması bunun en bariz örneğidir.

Eğitim-Bir Sen Adana 2 no’lu Şube kurucu başkanı, Mazlumder ve Cihannuma üyesi ve İHH başta olmak üzere birçok STK’nın aktif destekçisi olan Mehmet Akkoç’un FETÖ yapılanması ile düşünsel ve örgütsel hiçbir ilişkisinin olmadığına bizler şahidiz.

Mehmet Akkoç’un ve diğer iddia sahiplerinin iddiaları ciddiyetle incelenmeli, oluşabilecek haksızlığın ve hukuksuzluğun önüne geçilmelidir.

Toplumun bütün kesimlerinin darbeye karşı birlik ve beraberlik içinde kaynaştığı, darbe girişiminin bu yönüyle hayırlara vesile olduğu bugünlerde, darbe karşıtı insanımızın darbecilikle suçlanması hukuksuzluğun yanı sıra vefasızlık ve onur kırıcı bir durumdur.

Bizler aşağıda adı geçen STK’lar olarak,

Yetkilileri,  kılı kırk yararak suçlu ve suçsuzu birbirinden ayırmak için çalışmaya, bürokrasi içinde asıl suçluları perdelemek için suçsuz insanları suçlu gibi gösterme çabalarının olma ihtimaline karşı uyanık olmaya, somut bir suç unsuru tespit edilmediği halde iftiraya uğrayarak mağdur edilen memurları işlerine iade etmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

22.09.2016

İMZA KOYAN STK’LAR

1. MAZLUMDER Adana Şubesi