PKK CENEVRE ÇAĞRISINA UYSUN, ELİNDEKİ ÇOCUKLARI AİLELERİNE İADE ETSİN!

PKK'nin silahlı kanadı HPG, Birleşmiş Milletler’in (BM) çalışmalarını desteklediği, Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla, 2013 yılında “Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname”yi imzalayarak bir takım yükümlülükler altına girmiştir. HPG imzalanan bu taahhütnameye koyduğu şerh gereği “savaşçı olmayanlar kategorisi” oluşturarak “16-18 yaş arasındaki çocukların sadece bu kategoriye katılmalarını” kabul etmiş ancak 16 yaşından küçük çocukların katılımını gönüllü de olsa hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini taahhüt etmiştir.

HPG'nin, bahsettiğimiz taahhüdüne rağmen 25 Mayıs 2015 tarihinde kurumumuza başvuran bir aile, A.A ismindeki çocuklarının 14 yaşında olduğu halde dağ kadrosuna katıldığını beyan etmektedir. Aile A.A’nın kimliğinin üzerinde olmadığını evde kaldığını bu yüzden örgütün yaş tespitini çocuklarının beyanı ile yapmış olabileceğini ancak çocuklarını 2000 yılının 9. Ayında doğduğunu, kimlik bilgilerinin gerekirse örgüte verebileceklerini beyan etmektedir.

Biz MAZLUMDER Adana Şubesi olarak; HPG/PKK'yi imzalamış olduğu 5 Ekim 2013 tarihli "Çocukların Silahlı Çatışmaların Korunmasına Dair Taahhütname (Cenevre Çağrısı) bünyesinde 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden korumak ayrıca savaş alanlarından uzak tutulmaları gerektiği yönündeki yükümlülüğü yerine getirmeye çağırıyoruz.

A.A’nın ve benzer durumdaki çocukların ailelerine teslim edilmesinin, annelerin göz yaşlarının dindirilmesinin imzalanan sözleşmeye uymanın yanında insani ve vicdani bir durum olduğunu düşünüyoruz.

MAZLUMDER Adana Şube olarak Devlet ve Hükümete, çocukların güvenli ve huzurlu bir yaşam ümidini yitirerek, çareyi silahlı mücadelede bulduğu ortamın sebebi olan politikalarını gözden geçirmesi ve insanileştirmesi çağrısında bulunuyoruz. PKK’ye katılmış ve geri gönderilecek çocukların güvenli bir şekilde geri gelebilmeleri, geri geldiklerinde hukuki sorunlarla karşılaşmamaları ve bu çocuklara yönelik destek programlarının uygulanması ile ilgili gelişmelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Cenevre Çağrısı Başkanı Elisabeth Decrey Warner’i inisiyatif almaya davet ediyoruz. BM Genel Sekreteri’nin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Leila Zerrougui başta olmak üzere, çatışmalı bölgelerde “çocuk savaşçı sorunu” ile yakından ilgilenen ve bu konuda yardımcı olabilecek Unicef, Human Rights Watch (HRW) ve Uluslar arası Af Örgütü (Amnesty) gibi uluslar arası kuruluşların soruna müdahil olması için çağırıda bulunuyoruz.

Biz de MAZLUMDER olarak böyle bir çalışmanın etkin bileşenlerinden biri olmayı taahhüt ediyoruz.

13.07.2015

Orhan GÖKTAŞ