MAVİ MARMARA’NIN 10. YILINDA HALA ADALET SAĞLANAMADI

2010 yılı Mayıs ayı ortalarında, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kırmak üzere, 6 sivil toplum kuruluşunun organize ettiği, içlerinde 37 farklı ülkeden parlamenterler, din adamları, basın mensupları ve aktivistler bulunan,  aralarında Mavi Marmara Gemisinin de bulunduğu, yardım malzemesi taşıyan silahsız 6 gemi İsrail güçleri tarafından 31 Mayıs 2010 tarihinde,  uluslararası hukuka aykırı olarak, İsrail kara suları sayılmayan  72 km açıklarda durdurularak saldırıya uğramıştır.

Silahsız gemilere karşı yapılan bu saldırı esnasında, 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş bir kısmı ağır olmak üzere 50 den fazla yolcu da yaralanmıştır. Gemilerde bulunan tüm yolcular ve mürettebat, silah zoruyla işgalci İsrail’in Ashdod Limanı’na götürülerek hukuksuzca sorgulanmış, rızaları hilafına fotoğrafları çekilmiş, parmak izleri alınmış, bazı yolculardan tükürük, kan ve saç örneği de alınmış ve “İsrail’e illegal yollardan girmekle” suçlanıp hapsedilmişlerdir. Yolcuların şahsi eşyaları yağmalanmış, filoda bulunan gemiler ve yükleri de müdahaleyi yapan İsrail tarafından gasp edilmiştir. Saldırı sırasında özellikle basın mensuplarının kameraları, fotoğraf makineleri ve gemiden canlı yayın yapılmasını sağlayan diğer cihazlar parçalanmıştır. Basın mensupları görevleri başındayken öldürülmüş, yaralanmış ve darp edilmişlerdir.

İsrail’in, dünyanın gözleri önünde sivil insanların hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan bu eylemi “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” niteliğindeki bir saldırıdır.

Bu olaydan sonra Türkiye ile siyonist işgalci devlet arasında gerginlik olmuş ilişkiler bitme noktasına gelmiş, Türkiye işgalci devletin ablukayı kaldırması, özür dilemesi ve tazminat ödemesi şartıyla görüşebileceğini öne sürmüştü.

Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde İsrail ve İsrailli yetkililer aleyhine davalar açılmışsa da Türk Hükümeti ile İsrail Hükümeti arasında yapılan görüşmeler neticesinde davalar hukuka aykırı şekilde düşürülmüş, Mavi Marmara mağdurlarının, hükümetten izinsiz yola çıktıkları iddia edilmiş, süreç bir takım oyalama taktikleriyle unutturulmaya çalışılmıştır. Bir süre kesilen Türkiye – İsrail ilişkileri tekrar kurulmış, Mavi Marmara’nın kırmayı amaçladığı abluka İsrail tarafından daha da derinleştirilerek uygulanmaya devam edilmiştir. Yine İsrail’in resmi kanallarınca özür dilenmemiş, kapalı kapılar arasında özür dilendiği öne sürülmüş, mağdur ve maktul yakınlarına ödeneceği ileri sürülen tazminatlar ise belirsiz bir sürece sokulmuştur.

MAZLUMDER Adana Şubesi olarak;

Mavi Marmara olayının savaş suçu ve insanlığa karşı suç olduğu halde örtbas edilmesini asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.

Türkiye’nin BM nezdinde, UCM’de ve kendi mahkemelerinde bu davaları tekrar açması ve bu olayın peşini bırakmamasını talep ediyoruz.

Kamuoyunu Filistin’in mazlumiyet ve mağduriyetinin ortadan kaldırmak için Mavi Marmara davasına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Bu vesileyle; Mavi Marmara Gemisinde da hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, Filistinli mazlumlar için olan değerli eylemlerinden dolayı yaralananlar başta olmak üzere tüm gemilerde bulunan gönüllülerin salamıyoruz. (31.05.2020)

MAZLUMDER ADANA ŞUBESİ

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2020-05-31