TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU KALDIRILSIN!

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU KALDIRILSIN!

3 Mart Tevhid-i Tedrisat kanununun kabul edilişinin yıldönümüdür.

Bu kanunla eğitim sisteminde ülkemizdeki toplumsal, kültürel ve dini farklılıkları yok sayılmış, devlet bir yandan eğitimi zorunlu tutarken, diğer yandan okullar aracılığıyla “toplum mühendisliği” yapmaya başlamıştır.

Aradan geçen 91 yıl zarfında çok şey değişti, fakat tüm bu değişimlerin sonucunda eğitim sistemine şeklini veren ruh hep aynı kaldı. Öyle ki, değiştirilmesi teklif dahi edilmesin diye “devrim kanunu” kılıfı altında 1982 darbe anayasasında koruma altına alındı.

Ama artık yeter!

Hükümet eğitimde gerçekten bir değişiklik yapmak istiyorsa, atılacak adımların ilki bellidir: Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılmalıdır!

Tevhid-i Tedrisat kanunu ile eğitime biçilen rol toplumu tek tip bir zihniyete büründürmek olmuştur. Hala ders kitaplarımız ve öğretim programlarımız bu zihniyetle hazırlanmakta ve okullarda yapılan faaliyetler bu amaca hizmet etmektedir.

Oysa bizim toplumumuz her yönüyle farklı kimlik ve inançların bir arada yaşayabildiği bir toplumdur.

MAZLUMDER olarak bu anlayışın artık değişmesini istiyoruz!

Aradan geçen 91 yıl mevcut sistemin toplumun ihtiyaçlarına karşılık verecek nitelikte olmadığını göstermiştir.

Mevcut sistem değiştirilmeden, yapılan pansuman tedbirler ve atılan adımların çözüm olmadığı anlaşılmıştır.

Aileler ve çocuklar onlarca yıl maruz kaldıkları bu zorunlu süreç sonunda isteklerini ve beklentilerini karşılayamamaktadırlar.

İnsani ve toplumsal hakları, ilkeleri ve değerleri merkeze alan yeni bir eğitim sisteminin inşası kaçınılmazdır. O halde öncelikle yasakçı, inkârcı, ayrımcı ve ötekileştirici temeller üzerine kurulmuş mevcut eğitim anlayışı kaldırılmak zorundadır. Bunun için de; başta Tevhid-i Tedrisat Kanunu olmak üzere eğitimi şekillendiren tüm temel kanunlar kaldırılmalıdır.

MAZLUMDER olarak eğitim sendikalarına, sivil toplum örgütlerine, öğretmenlere, öğrencilere ve öğrenci velilerine sesleniyoruz: Gelin mevcut çürümüş bu sistemi değiştirmek ve geleceğimizin temellerini sağlam atabilmek için birlikte mücadele edelim. Taleplerimizi birlikte yükseltelim.

Orhan GÖKTAŞ                                                                                                MAZLUMDER Adana Şube Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-03-06